Dagens sample vs. original.

Ok, för vissa cratediggers där ute kan detta vara old news, men till er andra get ready att nörda ner er i samplingsträsket rejält. Få samplingar har tagit sådan tid att hitta, och skapat så mycket frågor, diskussioner och headfucks som samplingen i den DJ Premier-proddade “Nas Is Like” från 1999 med mister Nasir Jones a.k.a. Nasty Nas a.k.a. Nas. Cratediggers på break- och samplingsforum diskuterade denna mystiska sampling i åratal, och DJ Premier själv sa inte ett pip när frågan ställdes till honom i otaliga intervjuer.

Det dröjde nästan 10 år ända till 2008 när de tyska radio-DJ:sen DJ Derezon & Illfated Tre släppte mixtapet “4 Deadly Secrets By DJ Premier” då de fick DJ Premier att prata om samplingen på tapet. Preemo berättade här, utan att nämna låtens namn eller artisten, hur han i sitt hus på Long Island höll på att slänga en massa plattor men hur han tvekade när han plötsligt höll en gammal 10 inch kyrkoskiva med rosa label och en svart fisk på i handen. I stället för att slänga den satt han på skivan och fann sitt material till vad som senare skulle bli Preemo´s första singel åt Nas (DJ Premier´s altser på “Illmatic” släpptes aldrig som officiella singlar…). Ryktet gick också att Premier stulit denna skiva från en kyrka som ung, eller att han funnit den bland massa sopor. Det stämmer att han stal skivor från en kyrka under sin ungdom, men enligt han själv ingick inte denna skiva bland dessa, utan skivan kom när han tillsammans med Showbiz (DITC) köpte lagret på en hel vintage skivaffär som skulle lägga ner.

Lite senare 2008 hittade någon ihärdig cratedigger som lyssnat noga på Preemo´s ord låten “Cantata of New Life” med John Rydgren och spåret laddades upp på bl.a. YouTube för alla att höra, och visst var det den. Problemet var dock att man bara några veckor senare började ifrågasätta både låttiteln och artisten, och efter spaltmeter av blogkommentarer och forumdiskussioner var egentligen det enda man kunde komma fram till att låten var från en lutheransk kyrkoskiva från 1967 med en gubbes berättarröst över. Samtidigt menade många att låten av John Rydgren i sig hade samplat (läs använt som bakgrund, vi snackar 1967…) harpan från en tolkning av den över 500 år gamla engelska folksången “Greensleeves” (här hittar ni en intressant artikel om just detta fall).

Nästa steg var att DJ Premier Blog i april 2009 postade att mysteriet om “Nas Is Like”-samplingen var löst och att låten hette “What Child Is This?” med John V. Rydgren & Bob R. Way And Orchestra från skivan “Thoughts On The Carols”. Man postade bild på plattas label, framsida, och länkade till uppladdade klipp och mp3:or av låten. Problemet var bara att det efter ett tag kom ett mail från skaparen av DJ Premier Blog där han ville göra klart att det faktiskt inte var Preemo´s egen blog utan bara en fan-blog…

Ytterligare ett intressant kapitel i denna galna samplingshistoria (som motsäger Preemo´s egna ord på mixtapet…) är att när beatet väl var klart så ska enligt rykten Guru ha sagt nej till beatet, som Preemo sedan gav till Nas. Nämnas bör även att man hittat Don Robertson´s “Why” och därmed också har löst fågelkvittret på låten. Information overload?…

Klicka här för alla våra “Dagens sample vs. original”…

Dagens sample vs. original: Nas – “Nas Is Like” vs. “What Child Is This?” – John V. Rydgren & Bob R. Way And Orchestra

2i09169.jpeg

2 thoughts on “Dagens sample vs. original.

  1. wreckard

    shit haha det här är på riktigt big up shelta!

  2. Code 26

    det där e sjuka saker å kunna. propps !

Comments are closed.