Tre bra album från Kåmptån.

Musik är alltid bäst på söndagar. Vi tar det till varmare breddgrader, palmer och klassisk gangstarap från Compton tidigt 90-tal. Enjoy.

DJ Quik – Way 2 Fonky (1992)
DJ Quik´s andra album släpptes bara ett år efter debuten “Quik is the name”. Precis som titeln säger, så bygger flera av spåren på samplingar från the funky men themselves, som Roger Trutman, Eddie Bo, Pleaseure, Parliament, Brass Construction mm. Albumet är också ett svar till mannen bakom en av raphistoriens största stadsdelsdissar – Tim Dog och hans låt “Fuck Compton”. Bästa låten är helt klart Jus Lyke Compton. Ladda sa vi te daj.

album-way-2-fonky.jpg

Compton´s Most Wanted – Straight Checkn ´Em (1991)
Andra albumet med gangstarappens Barry White – MC Eiht. Albumet är proddat av DJ Unknown och DJ Slip, medan gruppens fjärde medlem MC Chill satt inburad i finkan när detta album spelades in (för att sedan aldrig återförenas med gruppen igen). Det här är i stort sett loopade soulbagners från 70-talet med MC Eiht´s sliskiga våldsromantik som nonchalant flyter över se såsiga beatsen. Den första gången jag hörde Compton´s Most Wanted var när Mats Nileskär spelade “Can I Kill It” från denna skivan på Soul Corner 1991, där man samplat den nyligen bortgångne Teddy Pendergrass´s “Love TKO”. Blir sugen på att göra en post helt tillägnad Compton´s Most Wanted och MC Eiht nu, för både “Music To Driveby”-albumet och MC Eiht´s solo-platta “We come strapped” är personliga favoriter, men det får bli nån annan gång. Straight check this album.

straight.jpg

MC Ren – Kizz My Black Azz (EP) (1992)
Första solosläppet från N.W.A.-medlemmen efter att gruppen splittrats 1991. Det här är en hård EP (saknat albumformat det där alltså…) från en man som bara något år senare konverterade till Taoism (som han sedan lämnade igen. Både släpiga “Hounddogs” och den hårda singeln “Final Frontier” är tunga spår. Ladda då.

kizz.jpg