Top Winner!

Om jag säger Rudolph Dassler, vad är det första ni tänker på då?

En del av er pålästa sneakerheads skulle givetvis svara Puma, men jag vet att många bara skulle se ut som stora frågetecken. Det var i Tyskland, närmare bestämt Herzogenaurach och året var 1924 som bröderna Rudolph och Adolf (mest känd för sitt smeknamn Adi) Dassler startade upp ett skoföretag tillsammans som kallades för Dassler Brothers Shoe Factory. Kanske med inspiration från deras far som arbetade på Big Dogs sko fabrik medans de växte upp. 1936 var det sommar OS i Berlin och Adi var först med att sponsra atleten Jesse Owens med sportskor, den första afrikanska amerikanen med spons, som senare vann fyra guld medaljer. Hans vinst resulterade i ett gott rykte om bröderna Dassler och varje år innan andra värlsdkriget bröt ut sålde dom ca 200.000 par skor.
Jess Owens
I samma veva som Adolf Hitler rullade Tyskland, blev det mer och mer bråk mellan bröderna. 1948 splittrades dom och Adi startade sitt egna skoföretag, Adidas, Adi- från hans smeknamn och das från han första bokstäver i efternamnet Dassler. Rudolph blev då alltså egenföretagare och PUMA Schuhfabrik Rudolph Dassler växte fram. Det sägs att hela staden splittrades; fotbollslagen, barer, butiker och bagerier, och man var inofficiellt lojal mot antingen Adidas eller Puma.
Idag är Puma ett stort företag med återförsäljare och butiker i över 80 länder, en stor ikon inom sport- och streetkulturen och har enligt mig en helt unik historia.
Pumas Top Winner är en gammal tennis klassiker som vi nu fått in i två färg varianter, båda i superfint premium läder, tidlös gummisula och lite extra vadderad tunga för ännu bättre comfort och form. Den ena i vitt med navy ränder och den andra i svart med vita ränder. Namnet på skon säger allt- Top Winner!