Adidas 60 year x Def Jam 25 year Anniversary Pack @ Shelta

Let’s take it back to the beginning! Redan 1920 Tillverkade Adi Dassler sin första sportsko. En sko med upper i kanvas och en enkel gummisula. Adi Dassler hade redan vid starten satt upp tre höga riktlinjer för för hur hans produkt skulle presenteras. Dassler skulle tillverka den bästa träningsskon som gick att få tag på, skon skulle skydda användaren från skador och skon skulle vara multifunktionell. Utvecklingen gick framåt och Dassler blev världsledande skotillverkare inom så gott som de flesta sporter men det var inte förrän vid 1949 som de legendariska tre ränderna – the three stripes registrerades som varumärke. Det är detta 60-års jubileum som vi firar i år.
Adidas har ofta varit först med mycket inom kläder, skor och utrustning för idrottsmän och kvinnor. Men 1986 blev Adidas först med något helt nytt inom skobranschen. Legendariska rapgruppen Run D.M.C. liggande på skivbolaget Def Jam, hade genom låten My Adidas och genom att enbart bära skor från Adidas gjort märket ledande i stort sett hela USA. Detta ledde till att Adidas blev det första idrottsmärket att sponsra en icke idrottande grupp. Avtalet sägs ha varit värt så mycket som 1,6 miljoner dollar och banade väg för många liknande samarbeten och ett livslångt kärleksförhållande mellan hiphop och sneakers.
Det hela blir inte sämre av att Def Jam detta år fyller 25 år. Detta firas med en Adidaskollektion tillägnad Def Jam och några av skivbolagets största artister idag, vi snackar tunga snubbar som Method Man, Ghostface och Redman. Alla med varsin sko representerad. Även ett gäng tees och tracktops prydda med three stripes, trefoils och Def Jam logos. Hiphop is so damn alive! Rulla in på Shelta eller webben och coppa dit ex nu.

Klipp från Sneakerdokumentären Just For Kicks

Run D.M.C. – King of Rock